Vad vi gör

Vår leverans delas in i tre steg: trygg upphämtning, resa och mottagande. 

Se vår Facebook-sida för rapportering om genomförda resor.

UPPHÄMTNING

Vi hämtar upp människor för närvarande från Chelm.

Babtistkyrkan i Chelm

Address: Ogrodowa 56 22-100 Chelm, Polen 

Denna upphämtningsplats ligger nära en av gränsstationerna. Den samordnas av Babtistkyrkan som erbjuder flyktingar temporärt boende. De letar också upp flyktingar som vill  resa till Sverige från övriga förläggningar i området.

RESAN

På våra resor har vi alltid två chaufförer och oftast en tolk ombord (ukrainska/ryska). Vi har lättare förtäring, dricka, hygienartiklar, information och annat som underlättar resan. Vi samarbetar för närvarande med StångåBuss och Wärnelius Buss.

Stena Line sträcker ut en hjälpande hand och erbjuder flyktingarna gratis resa och gratis mat. Om du är intresserad av att ansluta din bussresa till Solrosbuss - skicka in en intresseanmälan här.

MOTTAGANDET

Att få komma i säkerhet och hämta kraft innan man behöver stå i nästa kö är viktigt. Vi nöjer oss inte med att hjälpa flyktingarna att hitta rätt kö till Migrationsverket. Vi säkerställer att de får ett tryggt mottagande där vi ordnar en 

  • bra temporär bostad
  • startkit med hygienartiklar m.m.
  • en ukrainsk- eller rysktalande kontaktperson som hjälper till

Om man redan har en kontaktperson här i Sverige, som hämtar upp dem, gör vi en ID-kontroll samt kontrollfrågor till kontaktpersonen för att försäkra oss att flyktingar får rätt stöd och hjälp.