Om oss

Solrosbussen är ett Östgötskt initiativ. Bussföraren Jonny Johnsson bestämde sig för att åka ner till Chelm i Polen för att hämta flyktingar. Redan den 4/3 2022 gav sig Jonny iväg på sin första resa 

“Jag kände att, nej, jag står inte ut med att det här händer. Jag måste göra något”, berättade Jonny till Corren. Han hade fått tag på en buss via Hans på Stångåbuss, men inte fixat någon finansiering, inte hunnit planera något och visste inte vad han skulle möta, men han kände att han behövde hjälpa. Solrosbussen var född.

Väl på plats hade Jonny svårt att beskriva känslorna som fyllde honom när han mötte människorna i nöd. Ögon som talade tyst om hemskheter han inte ens kunde drömt om.   

Parallellt med Jonnys initiativ så hade Jesper och Jan ett annat initiativ som började ta form. Jesper hade tagit sig ned till Polen med förnödenheter. Han hamnade på Hotel Duet i Chelm. Hotellet hade omvandlats till flyktingförläggning och Jesper hjälpte till med allt från att samla pengar via sina kompisar till att laga mat.

På söndag den 6/3 ringde han sin vän Janne, “det som behövs här är transporter, så folk kan komma vidare, kan du fixa en buss”, sa han. Janne som aldrig tidigare bokat en buss svarade, “visst”. Han satte igång att planera, hitta bus, samarbete med Hjärta till Hjärta, sätta upp en struktur, mm.  

När Marju fick höra om de två olika initiativen förde hon dom samman och tillförde sitt affärsnätverk. Det visade sig vara ett genidrag. Medan Jonny åkte iväg på sin andra resa, samlades övriga i Råssnässkyrkan i Motala den 13/3. Flertalet hade aldrig träffats innan, men snart var en organisation uppsatt. “Vi har kompletenser, kompletterande kompetenser”, konstaterade Jonny från bussen, “vi kör”.

Dagen efter åkte Peter och Hasse från Wärnelius buss iväg tillsammans med tolken Irina och ett nytt samarbete hade startat. Fyra dagar senare kom de fram med resenärerna bl.a. Huskvarna Stadshotellet. 

Därmed var den ideella föreningen Solrosbuss i rullning.

TACK

Grannskap AB och Daniel med kollegor som ställde upp med kort varsel för att leverera denna hemsida plattformen samt att ge oss den bästa och snabbaste supporten.  

Hjärta till hjärta som gör resor med Solrosbuss möjligt.

Wärnelius Buss och Stångå Buss som snabbt gjorde bussar och förare tillgängliga.

Alla företag och privatpersoner som hjälper till. 

Ni ger oss energi och hopp. Samma färg på flaggan - samma sorg!